به گزارش «فرهیختگان»، در ارتباط با وضعیت موجود و آینده آبوهوایی کشور با صادق ضیائیان، مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی گفتوگویی انجام دادیم.
کمبارشی بهدلیل عدم تزریق رطوبتی مناسب
او در این رابطه به «فرهیختگان» گفت: «همانطور که شما بیان کردید، در سال آبی جاری کمبود بارش وجود دارد اما ابتدای پاییز کمبارشی زیادی داشتیم، بعد چند سامانه بارشی داشتیم که خیلی حجیم بودند و سیلهای زیادی را در خوزستان، بوشهر و... ایجاد کرد و موجب شد وضعیت ما کمی بهبود یابد ولی مجدد با آغاز فصل زمستان کمبارشی داشتیم. اگرچه سامانههای متعددی کشور را تحتتاثیر قرار میداد، اما بهدلیل اینکه تزریق رطوبت مناسبی نداشتند بارش خوبی نداشتیم، بهطوریکه ما درحال حاضر کمبود بارش را در سراسر کشور داریم که نسبت به بلندمدت 31درصد کاهش دارد و نسبت به سال گذشته 40درصد کاهش بارش را نشان میدهد، بااینحال سال گذشته ملاک خوبی برای سنجش نیست، چون سال پربارشی بود ولی نسبت به بلندمدت 31درصد کاهش بارش داریم.»
بارشهای اسفند کمبارشیهای گذشته را جبران نمیکند
ضیائیان ادامه داد: «آنچه نقشههای هواشناسی نشان میدهد در پایان هفته پیشرو سامانه بارشی کشور را تحتتاثیر قرار میدهد، روزهای چهارشنبه بارش را در نیمه غربی خواهیم داشت، پنجشنبه همینطور؛ نوار شمالی بارش را خواهیم داشت و در روزهای بعد هم بارشهای پراکندهای تا اواسط هفته آینده یعنی دو هفته بعد را شاهد خواهیم بود ولی این بارشها نسبت به آنچه متوسط بلندمدت است، مقادیر قابلتوجهی نیست و نمیتواند کمبود بارشیای را که داشتیم و داریم، جبران کند. آنچه پیشبینی شده، این است که در بهترین شرایط ما بتوانیم اسفند یا در ادامه بهمنماه، بارندگی نرمالی داشته باشیم که حتی اگر در بهترین شرایط هم باشد، این کمبارشی ما جبران نمیشود. تنها امید ما به این است که بارشهای موردی و حجیم اتفاق بیفتد تا بتواند قدری از کمبود بارشها را جبران کند ولی در حالت معمول آنچه انتظار میرود بارشهای حجیمی که در یک یا دو سامانه اتفاق میافتد، نیست و این مدل از بارشها هم اساسا در پیشبینیهای فصلی قابل تشخیص نیست. پیشبینی بارشهای سیلآسا فقط چند روز قبل قابلتشخیص است ولی امید داریم در اسفند بارشها بهصورت نرمال باشد. بعید میدانم این بارشها تا آخر اسفند هم مافات کمبارشیهای اخیر را جبران کند.»
این تصور که وارد دوره ترسالی شده بودیم اشتباه بود!
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی در پاسخ به اینکه سالهای گذشته عدهای اعتقاد داشتند که ما وارد دوره ترسالی شدهایم و... پس آن ادعاها چه شد و اساسا چنین چیزی وجود داشت یا خیر، گفت: «این را نمیدانم چه کسی بیان کرده است. این مطلب را هیچ مرجعی از سازمان هواشناسی کشور عنوان نکرده است. این درست نیست که ما وارد دوره ترسالی شدهایم. براساس آنچه چندین سال قبل هم گزارش دادیم از نظر تغییر اقلیم و سناریوهایی که در تغییر اقلیم وجود دارد، 50 سال آینده و 100 سال آینده تعداد سالهای خشک ما بهمراتب بیش از تعداد سالهای تر است. سال خشک در کنار سال تر معنا پیدا میکند. یعنی اگر سال تر وجود نداشته باشد، سال خشک هم بیمعناست ولی درمجموع در آینده تعداد سالهای خشک ما بیش از تعداد سالهای تر خواهد بود. برای برنامهریزیهای طولانیمدت نیاز است کشور ما که خشک و نیمهخشک است، توجه بیشتری به منابع آبی داشته باشد. مشخص است که در آینده قطعا وضع بارندگیها و آبوهوا بهتر نخواهد شد، چون نیاز بشر افزوده میشود، نیاز به آب بیشتر میشود و باید تمهیداتی برای مصرف بهینه اتخاذ شود و تمام مشاغل و اهداف و برنامهریزیهای خود را به سمتوسوی شغلهایی ببریم که کمآببر هستند و پایداری بیشتری دارند.»
* نویسنده: ابوالقاسم رحمانی، دبیرگروه جامعه